Nieuwbouwwoning kopen

Nieuwbouwwoning en de hypotheek. FDC Breda helpt je verder.

Als je een nieuwbouwwoning gaat kopen, kun je echt je eigen droomhuis creëren. Je bepaalt zelf als enige en eerste hoe jouw woning eruit komt te zien. Van keuken tot elektriciteitspunten tot de kleinste details. Je kunt zelf aangeven wat je door de aannemer laat doen en wat je liever zelf (laat) doen. Alles is nieuw aangelegd, vaak met garantie, waardoor je huis de eerste jaren onderhoudsvrij zal zijn. En je bent daarnaast verzekerd van goede isolatie van het huis volgens de laatste technologieën en maatstaven waardoor je energie bespaart ten opzichte van een bestaande woning. Wel krijg je bij nieuwbouw te maken met een allerlei extra kosten, zoals meerwerk, aanleg van de tuin, bouwrente en kosten voor de hypotheek. FDC Breda helpt je graag deze op een rij te zetten.

FDC Breda is opgericht in 1996 en de kwaliteit van het kantoor wordt onderstreept door het lidmaatschap bij het Keurmerk Financiële Dienstverlening. De financieel adviseurs van FDC Breda zijn al jarenlang betrokken bij nieuwbouwprojecten in en rondom Breda en daardoor experts in hypotheken voor nieuwbouwwoningen.

Nieuwbouwwoning kopen en kosten voor de hypotheek

Bij het financieren van de nieuwbouwwoning moet je rekening houden met een aantal zaken. We zetten ze graag voor je op een rij.

 1. Meer- en minderwerk
 2. Garantie
 3. Kosten voor de hypotheek
 4. Rente tijdens de bouw – dubbele maandlasten
 5. Bouwrente
 6. Verhuizen
 7. Extra bijkomende kosten

Meer- en minderwerk

Bij nieuwbouw hoort altijd een lijst van meer- en minderwerk. Daarop kun je aangeven op welke punten je wilt afwijken van het (standaard) bouwplan. Wil je een luxere badkamer of keuken? Dan valt dat onder meerwerk en dan zijn de kosten dus hoger. Minderwerk is als je juist iets weglaat uit het bouwplan. Gemiddeld geven kopers van nieuwbouwhuizen  bijna €22.000,- uit aan meerwerk (onderzoek VEH). Een kostenpost om rekening mee te houden dus.

 • Schilderen / behangen
 • Tuinaanleg, erfafscheiding, bestrating (voornamelijk bij nieuwbouw)
 • Aansluiten energie, telefoon
 • Inrichting
 • Meerwerk

Garantie

Er zijn verschillende garantie- en waarborgregelingen. Voordeel van een goede garantieregeling is dat je bijvoorbeeld niet de dupe wordt als de bouwer failliet gaat en het huis wel wordt afgebouwd. Een goede garantieregeling kun je herkennen aan het Keurmerk Garantiewoning.

Als koper van een nieuwbouwwoning heb je het recht om de laatste 5% van de aanneemsom bij de notaris te storten. Mochten er gebreken blijken bij oplevering of in de eerste 3 maanden, mag dit bedrag worden ingehouden. De bouwer kan ook een bankgarantie ter hoogte van deze 5% stellen als vervanging voor deze regeling.

Kosten voor de hypotheek

Voor het afsluiten van jouw hypotheek worden een aantal kosten in rekening gebracht. Omdat de kosten worden gemaakt i.v.m. de financiering van de aankoop van jouw nieuwe huis zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Dit zijn kosten voor:

 1. hypotheekadvies en -bemiddeling door de financieel adviseur.
 2. een overbruggingskrediet. Als je je huidige woning verkoopt en de overwaarde gaat gebruiken om de nieuwbouwwoning (deels) mee te financieren, kan er een tijdelijk overbruggingskrediet geregeld worden. Zodra jouw woning is verkocht los je dit krediet af.
 3. aanvragen van Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Om NHG te kunnen krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en eenmalig 1% van het hypotheekbedrag betalen. Maar je krijgt er wel een doorlopend rentevoordeel en extra zekerheid voor terug. Lees meer op www.nhg.nl .
 4. bereidstellingsprovisie. Soms is de standaard geldigheidstermijn van de hypotheekofferte niet voldoende. Dan kun je de geldigheid vaak voor een aantal maanden verlengen als je daar een bereidstellingsprovisie voor betaalt. De hoogte hiervan vind je terug in de offerte.
 5. de hypotheekakte. De notaris maakt een hypotheekakte op en schrijft de hypotheek in bij het Kadaster.
 6. taxatie van de woning. Dit gaat lang niet altijd op bij nieuwbouwwoningen. In sommige gevallen wordt dit wel gevraagd, bijvoorbeeld als de aanneemsom boven een bepaald bedrag uit komt.

Rente tijdens de bouw – dubbele maandlasten

Bij een hypotheek voor een nieuwbouwwoning wordt het hypotheekbedrag in een bouwdepot gestort. Van daaruit worden de deelfacturen aan de bouwer betaald. Over het bedrag dat tijdens de bouw nog in het bouwdepot blijft staan, ontvang je rente (meestal gelijk of net iets minder dan de hypotheekrente die je betaalt), waardoor je tijdens de bouw uiteindelijk alleen rente betaalt over het geld dat werkelijk is uitgegeven aan de bouw van het huis. Rente tijdens de bouw is aftrekbaar.

De kosten voor rente tijdens de bouw lopen naarmate de bouw vordert steeds verder op. Kun je deze extra lasten er niet bij hebben? Dan kun je de rente tijdens de bouw meefinancieren. De rente over die financiering is niet aftrekbaar van de belasting.

Bouwrente

Stel je koopt een nieuwbouwwoning waarvan de bouw al is gestart. De bouwer heeft dan al kosten gemaakt in de periode voor het sluiten van de koop-/aanneemovereenkomst. Deze rentekosten worden meegenomen in de koopsom. Dit wordt bouwrente (of financieringsvergoeding) genoemd, en is niet fiscaal aftrekbaar.

In de periode tussen het sluiten van de koop-/aanneemovereenkomst en de hypotheekakte gaat de bouwer door en maakt ook kosten. Het rentebestanddeel hierover wordt ook bouwrente (of uitstelrente) genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

Kortom: bouwrente is pas fiscaal aftrekbaar vanaf het tekenen van de koop-/aanneemovereenkomst.

Verhuizen en inrichten

Als een nieuwbouwwoning volgens de bouwers klaar is, begint het voor jou pas. Kosten voor behangen, inrichten en schilderen kunnen aardig oplopen. Vaak passen de oude meubels niet meer zo mooi bij het nieuwe huis en moet er toch iets anders aan de muur.

Je kunt een belastingvrije vergoeding van je werk krijgen voor de verhuizing als je vanwege je werk moest verhuizen.

Extra bijkomende kosten

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning krijg je te maken met een aantal bijkomende kosten. We zetten ze voor je op een rij:

 1. Aanleg van de tuin, bestrating en erfafscheiding. Dit kan alles opgeteld een aardige kostenpost worden. Houd daar dus rekening mee. Eventueel mag je deze kosten meefinancieren in de hypotheek.
 2. Aansluiten van telefoon, internet en (zonne-)energie.
 3. Boeterente. Als je de deelfacturen van de bouwer niet op tijd betaalt, kan het zijn dat je een boete krijgt. Dit heet boeterente.
 4. Oplevering. Je kunt bij oplevering van de woning een onafhankelijke bouwkundig expert inhuren die de opleveringskeuring voor je uitvoert. Eventuele gebreken komen daardoor eerder aan het licht en de expert kan advies geven over wat te doen.

Lees ook:

Tips bij het kopen van een nieuwbouwwoning
Voor- en nadelen nieuwbouwwoning

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Pierre Van der Westen

Pierre Van der Westen

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 076- 565 8551.